internet media
 

ISTORIJSKI SPOMENICI

 

Spisak ustanova i preduzeca

U bogatoj kulturnoj baštini ovoga grada, jedno od najznačajnijih mesta u očuvanju njegove tradicije i identiteta, zauzimaju verski objekti. Prkoseći vekovima, vojskama i osvajačima, južno od grada smestio se manastir Vojlovica, koji se u pisanim izvorima prvi put pominje 1567. godine, dok usmeno predanje kazuje da je sagrađen još 1383. pod ktitorstvom despota Stefana Lazarevića.
Crkva Svetog Preobraženja nalazi se u Gornjoj Varoši i predstavlja dobro od izuzetnog značaja. Izgrađena je 1878. godine, a njen ikonostas i ikone delo su čuvenog slikara Uroša Predića.

Uspenska crkva podignuta je 1810. godine i od velikog je istorijskog značaja jer je jedan od najvećih priložnika za njenu izgradnju bio Vožd Karađorđe, želeći tako da blagodari Pančevačkim Srbima za njihov doprinos podizanju Ustanka protiv Turaka 1804. godine. Wen ikonostas izradio je jedan od najvećih srpskih slikara 19. veka, Konstantin Danilo.

Rimokatolička crkva Župa svetog Karla Boromejskog podignuta je 1757. godine, od kada krasi Staru Varoš i predstavlja jednu od najstarijih građevina u gradskom jezgru. Evangelistička crkva u Donjoj Varoši, izgrađena je u neogotičkom stilu početkom 20. veka ali zbog nedostatka vernika, danas nije u funkciji.

Jedna od najimpozantnijih građevina u Pančevu, ne samo u arhitektonskom smislu, već pre svega po istorijskom i društvenom značaju koji je imala za život njegovih građana, jeste zgrada nekadašnjeg Magistrata, na Trgu Kralja Petra. Zgrada je građena u duhu klasicizma, u periodu od 1833. godine do 1838. godine. Tokom godina, zgrada je menjala svoje namene, u njenim prostorijama bile su smeštene razne kulturne institucije, a danas se u njoj nalazi Narodni muzej.

Čuvena zgrada jeste i “Trubač”. Tokom 19. veka u njoj je bio smešten hotel ali je to bilo i mesto susreta i druženja Pančevaca na kome su održavani koncerti, balovi, igranke i pozorišne predstave. Preko puta “Trubača” nalazi se još jedan reprezentativan objekat – zgrada nekadašnje Pučke banke, najstarijeg novčanog zavoda u Pančevu koji danas posluje pod imenom Privredna banka.

Brojni su objekti koji svedoče o ubrzanom urbanističkom razvoju grada u 19. veku i koji danas krase Pančevačke trgove: Kompleks “Svetosavskog doma” iz 1896. godine, “Grafova kuća” iz 1830. godine, “Štapska zgrada” iz 1790. godine, Gimnazija iz 1888. godine i drugi.

Očuvanje svih ovih objekata povereno je “Zavodu za zaštitu spomenika kulture” koji pokriva teritoriju osam opština Južnog Banata i brine se o spomenicima kulture, prostorno – kulturno-istorijskim celinama i arheološkim nalazištima.


[nazad]