internet media
 

INFORMISANJE, SPORT, TURIZAM

 

Spisak ustanova i preduzeca

INFORMISANJE
Iz različitih razloga, list je više puta prestajao da izlazi i bio ponovno pokretan, no uprkos svemu, “Pančevac” je opstao i danas izlazi jednom nedeljno, a osnivač je Skupština Opštine Pančevo.

Od lokalnih izdanja, pored “Pančevca”, štampaju se i “Pančevačke novine” kao i novine na rumunskom jeziku “Libertatea”.

U sferi elektronskih medija, u pravovremenom i objektivnom informisanju građana, najznačajniju ulogu danas ima regionalna “Radio televizija Pančevo”. Signal radija prvi put je emitovan 1980. godine, dok je televizja počela se emitovanjem programa 1992. godine. Ono po čemu će ova medijska kuća, ostati upamćena u novijoj istoriji Srbije, jeste način na koji su urednici, novinari i tehničko osoblje, obavljali svoj posao u prelomnim trenucima po naš narod i zemlju. U jeku bombardovanja od strane NATO-a, a naročito godinu dana kasnije, tokom demokratskih promena koje su se odigrale 2000. godine., RTV Pančevo je pokazalo kako se poštuje novinarska etika i kolika je snaga istine. To je bio i razlog da pored Pančevaca i veliki broj Beograđana svoje poverenje poveri RTV Pančevu i da informacije o događajima koji su odredili sudbinu zemlje potraže upravo na njenim frekvencijama.

U Pančevu i okolini, svoj program emituje i veći broj privatnih radio stanica.

SPORT

Pančevo je dom mnogih sportskih društava i klubova koji su pobedama i sportskim uspesima proslavljali ime svog grada na takmičenjima u zemlji i inostrantvu. Vojnički karakter i istorija grada verovatno su bili presudni faktor da prvo sportsko društvo bude “Građanska streljačka družina” koja je nastala 1813. godine. To je bio početak sportske tradicije duge dva veka koja je iznedrila veliki broj asova našeg sporta kao što su legendarni fudbaler i trener Blagoje Moša Marjanović, rukometni reprezentativci Dušan Patić i Branislav Pokrajac, karatisti Ilija i Vladimir Jorga i mnogi drugi. Gotovo da nema ljubitelja sporta u našoj zemlji koji nije čuo za pančevački “Dinamo” čiji su rukometaši i ragbisti bili višestruki prvaci zemlje. Fudbal, rukomet, odbojka i košarka, najpopularniji su sportovi u Pančevu, sudeći po broju aktivnih klubova koji stvaraju nove generacije pančevačkih šampiona.

TURIZAM

Turistički potencijali Pančeva su veliki i čine se značajni napori da budu značajnije iskorišćeni . Istorijsko jezgro grada sa svojim trgovima, crkvama i objektima od kulturnog značaja, pružiće svakom putniku namerniku mogućnost upoznavanja sa slikom davno prošlih vremena u kojima je nastajao i razvijao se ovaj lepi grad. Na obalama Tamiša i Dunava stvoreni su svi uslovi za razvoj ribolovnog turizma,.o čemu svedoči i gotovo svakodnevno prisustvo mnogobrojnih pecaroša, kako iz Pančeva tako i iz Beograda. Biciklističke i pešake staze uz obalu Tamiša, omiljeno su mesto za odmor i rekreaciju mnogih Pančevaca i njihovih gostiju, a Gradska šuma, bogata životinjskim i biljnim vrstama predstavlja pravi izazov za sve ljubitelje netaknute prirode.

Sportske i kulturne manifestacije, restorani sa domaćim i internacionalnim specijalitetima, autentične kafane i moderni kafići, čine Pančevo mestom koje se mora posetiti i bar na kratko uživati u tradicionalnom banatskom gostoprimstvu.

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Pančeva i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krasi. Kapija Banata za sve dobronamerne goste širom je otvorena.

Dobrodošli u Pančevo!

[nazad]