internet media
 
Preduzeća i ustanove

ico ADRESA

PANČEVO
Spoljnostarčevačka 80
Tel: 013 / 308 - 010, 308 - 044,
308 - 045, 308 - 052
Tel/faks: 013 / 347 - 057
www.hip-azotara.co.yu

Spisak ustanova i preduzeca

“HIP – AZOTARA” D.O.O

Spisak ustanova i preduzeca

HRANIMO BILJKE DA BI ONE HRANILE NAS

Puštanjem u rad sinteznog kompresora daleke 1962. godine, svečano je otpočela proizvodnja u jednoj od vodećih kompanija na Balkanu. Inženjering i izgradnja Hemijske industrije Pančevo poverena je firmi “Chemico” iz NJujorka a moderni-zacija koja je usledila izvedena je primenom tehnologije svetske poznate firme “Kellog”.

“HIP – AZOTARA” danas je najveći proizvođač mineralnog đubriva u Srbiji i jedini proizvođač amonijaka i karbamida. Svoju vodeću poziciju u našoj zemlji opravdava i dokazuje širokim asortimanom kvalitetnih proizvoda.

PROIZVODNI PROGRAM za 2007.god.:
KAN.... 350 000 t/god.
KARBAMID....80 000 t/god.
NPK.... 240 000 t/god.
AMONIJAK .... 300 000 t/god
AZOTNA KISELINA.... 300 000 t/god.

Pored osnovnih proizvoda, HIP AZOTARA tržištu nudi i impozantne količine tehničkih hemikalija i gasova:

-Ahidrovani amonijak ( koncentracije 99,8% ),
- Azotna kiselina (tehničkog i purum kvaliteta, koncentra-cije do 57% ),
- Amonijum nitrat (tehničkog kvaliteta, različitih koncentracija ),
- Azotni rastvori (amonijačna voda, diksol 447, diksol 410, AN – rastvor 330, AN – rastvor 280 )
- Ugljen diokid, sintezni gas, industrijski vazduh, kiseonik, azot, argon, vodonik, destilovana voda..

Sopstvenom tehnologijom i visokvalifikovanim stručnim kadrom u pogonima ovog giganta obavlja se rafinacija i regeneracija plemenitih metala: platine, rodijuma i paladijuma, do visokog stepena čistoće.

Pored osnovne delatnosti, “HIP AZOTARA”, veliku pažnju posvećuje i istraživačko – razvojnoj delatnosti koju stalno unapređuje kroz uvođenje novih proizvoda i osvajanje sopstvenih tehnologija.

“HIP AZOTARA” ponosna je i na kvalitet i obim usluga koje pruža svojim klijentima i komintentima, u okviru kojih izdvajamo: kontrola kvaliteta i kvantiteta proizvoda i njihovog uticaja na životnu sredinu, kontrola kvaliteta opreme, inspekcijski poslovi i prijemna kontrola i ostalo.

Celokupnu svoju poslovnu politiku “HIP AZOTARA” bazira i na stalnoj brizi za očuvanje životne sredine koju iskazuje kroz primenu standarda ISO 14000 i doslednim pridržavanjem tri osnovna principa: predupređenje zagađenja, otklanjanje starih izvora zagađenja i neprekidno poboljšavanje procesa rada.

Privatizacijom “HIP AZOTARE” izvršenom 2006. godine od strane konzorcijuma koga čine “Arvi”, “Sanitex” ( Litvanija ) i “Univerzal-Holding AD” ( Srbija), usvojen je petogodišnji investicioni program u vrednosti od 30 miliona eura koji obuhvata:

- Završetak fabrike Karbamid 2. kapaciteta 1100 tona/dnevno
- Rekonstrukcija pogona amonijaka i povećanje kapaciteta na 1050 tona/dnevno
- Obnova i izgradnja pogona kompleksnog NPK đubriva kapaciteta 400.000 tona/god.

Na taj način, stvorena je čvrsta osnova za dalje održavanje liderske pozicije ovog preduzeća, kao i za unapređenje razvoja kako grada Pančeva, tako i celokupnog regiona.


[nazad]